Asset Publisher Asset Publisher

Las wonny ziołami

Obchodzone 15 sierpnia Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny kojarzy się z tradycyjnym święceniem ziół, a także miodów i zbóż.

Stąd potoczna nazwa liturgicznej uroczystości: Święto Matki Boskiej Zielnej.

Tradycje związane ze Świętem nieodłącznie kojarzą się z lasem… Las pachnie ziołami. Jego dary, jak choćby dziurawiec, to doskonałe zielarskie surowce. Las to ogromna spiżarnia zielarska… Pokrzywa, mniszek lekarski, mięta… Zaskakująca różnorodnością. Zioła mają wiele zastosowań. Wiele kosmetyków powstaje na bazie ziół, a także w kuchni często wykorzystujemy dobrodziejstwo tych aromatycznych i naturalnych produktów. Nie sposób nie wspomnieć również o ich prozdrowotnych właściwościach.


Mięta w lesie, Nadleśnictwo Babimost (fot. E. Fabiańczyk, RDLP w Zielonej Górze)

Potencjał ziół można również dostrzec w biogospodarce, sektorze opartym o wykorzystanie zasobów pochodzenia biologicznego. Działania w tym zakresie idealnie wpisują się w ideę zrównoważonego rozwoju, którego podstawą jest środowisko naturalne, a w Lasach Państwowych zachowanie stabilnej sytuacji polskich lasów dla przyszłych pokoleń to jeden z priorytetów.

W Święto Matki Boskiej Zielnej rozpoczyna się również okres dożynek – mocno osadzonego w naszej tradycji obrzędu polskiej wsi. Dożynki symbolizują zakończenie żniw i zwieńczają rok ciężkiej pracy na polu. Kiedy wszystkie plony są zebrane, rolnicy organizują uroczystość, podczas której obok chleba, stałym elementem jest wieniec – upleciony ze zbóż, owoców i warzyw, a także jarzębiny, kaliny, czy żołędzi i ziół. Dary pól i lasów w jednym, wspólnym wieńcu, niesionym na mszę. Wspólne łamanie się chlebem, pięknie symbolizującym miłość do ziemi, natury, owocem ludzkiej pracy.


Piękne Łąki Dobrosułowskie w Nadleśnictwie Bytnica (fot. U. Kaczała, RDLP w Zielonej Górze)

Average (0 Votes)