Lista aktualności
Zbiory rozpoczęte!
Nadleśnictwa zielonogórskiej dyrekcji LP rozpoczęły właściwy etap zbioru nasion drzew leśnych.
Choć obficie zapowiadające się zbiory żołędzi nie będą tak duże jak wydawało się jeszcze kilka miesięcy temu, a bieżący rok będzie raczej słaby jeśli chodzi o urodzaj żołędzi dębów szypułkowego i bezszypułkowego, to leśnicy zrobią wszystko co w ich mocy przy odtworzeniu zapasu sadzonek na szkółkach leśnych. Wpływ na jakość żołędzi miały warunki atmosferyczne – susza i brak wody w szczycie rozwoju nasion, spowodowały, że spora część żołędzi jest małych rozmiarów, zasiedlona przez owady i porażona przez grzyby.

Zbioru żołędzi dokonuje się z ziemi, ze specjalnie do tego celu przygotowanych siatek rozłożonych na ziemi pod drzewami. Pierwsze spadające żołędzie są martwe, chore, porażone – „pierwsze śliwki robaczywki”, dlatego ze zbiorami trzeba poczekać, aż te opadną ale nie za długo, bo amatorów żołędzi w lesie, szczególnie w postaci chociażby dzika jest bez liku…

Kolejnym procesem jest spławianie żołędzi, czyli odseparowanie żołędzi zdrowych od pozostałych i nieczystości. Jednym słowem spławianie znaczy spływaj dla tych drugich… Zostają tylko zdrowe żołędzie, które są cięższe i opadają na dno zbiornika-pojemnika gdzie wykonywany jest ten proces.
Zdrowe żołędzie, z uwagi, że należą do kategorii nasion „recalcitrant”, to znaczy nie znoszące odwodnienia lub tolerujące odwonienie tylko częściowe, do wysokiego progu wilgotności wysiewane są na szkółce bezpośrednio po zbiorze, jesienią lub najpóźniej pierwszej wiosny po zbiorze.
Zielonogórscy leśnicy dążą do tego, by zgodnie z wytycznymi Programu zachowania leśnych zasobów genowych i hodowli selekcyjnej drzew leśnych w Polsce na lata 2011 – 2035 sadzonki wyhodowane z nasion pochodzących z plantacji nasiennych i wyłączonych drzewostanów nasiennych (obiekty reprezentujące i skupiające cechy drzew i drzewostanów – najlepszych), stanowiły znaczną część rocznego zapotrzebowania. Aby zapewnić ciągłość produkcji sadzonek dębu do potrzebujemy rocznie około 40 ton żołędzi.
Tekst i zdjęcia : Maciej Miśków (RDLP w Zielonej Górze)
