Grzybobranie

W zielonogórskich lasach rosną pierwsze grzyby.

Choć masowy wysyp grzybów przypada na wrzesień, już teraz możemy cieszyć się tymi darami lasu. Mokre i ciepłe lato jest idealną porą do wzrastania koźlarza (Leccinum scabrum), czy kurki (Cantharellus cibarius). Gdzieniegdzie dostrzeżemy także, coraz liczniejsze, podgrzybki. Wystarczy wyposażyć się w koszyk i ostry nożyk, włożyć wygodne buty i z uśmiechem wyruszyć do lasu.

Gdzie rosną? Koźlarze zbierzemy w lasach liściastych, najczęściej gromadzą się pod topolami i brzozami. Kurki natomiast, zwane pieprznikami jadalnymi, znajdziemy w pobliżu sosny i świerku. Grzyby powinno się wycinać ostrym nożem przy ziemi, a pozostałe miejsce przykryć ściółką, żeby zapobiec wyschnięciu grzybni. Zebranych grzybów nie powinno pakować się do foliowych toreb, gdyż zaparzają się w nich, co może przyczynić się do rozwoju groźnych mikroorganizmów i substancji chemicznych. Najlepiej sprawdzają się na grzybobraniu tradycyjne, wiklinowe kosze.

Grzyby zajmują honorowe miejsce w kuchni polskiej. Chętnie suszymy je i marynujemy, znajdują zastosowanie w pierogach, zupach, sosach. Poza walorami smakowymi, niektórzy dietetycy przypisują im wartości odżywcze, choć temat ten poddawany jest polemice. Według ich tezy, stanowią cenne źródło witamin z grupy B, zawierają witaminę A w postaci karotenu (głównie kurki), dostarczają białko. Składają się przede wszystkim z wody i są niskokaloryczne. Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie rosnących dziko grzybów, zwłaszcza w okolicy drogi o zwiększonym ruchu, czy w pobliżu skupisk odpadów, może być dla zdrowia szkodliwe, ponieważ owocniki bywają skażone metalami ciężkimi.

Nie ryzykuj! Należy pamiętać o zbieraniu wyłącznie grzybów, co do których mamy pewność, że są jadalne. Warto korzystać z profesjonalnych atlasów, a w razie wątpliwości pytać doświadczonych grzybiarzy. W lasach, będących pod zarządem Lasów Państwowych, można pobierać je do woli. Życzymy pełnych koszyków i smacznych potraw z wykorzystaniem brązowych kapeluszy.

Bibliografia:

  1. Kamiński W., Ilustrowany leksykon grzybów w Polsce, Bielsko-Biała 2015, s. 20-21.
  2. Sas-Golak I., Sobieralski K., Siwulski M., Lisiecka J., Skład, wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów pozyskanych ze stanowisk naturalnych, [w:] „Kosmos. Problemy nauk biologicznych", 2011, nr 3-4 (292-293), Tom 60, s. 483.

Tekst i zdjęcia: Urszula Kaczała