Owocnik soplówki jest nieregularnie owalny, dość duży, z trzonem, którego gałązki w starszych okazach osiągają grubość nawet 3 cm. Na zakończeniach gałązek widoczne są pęczki miękkich, cieniutkich i białych kolców, które z wyglądu przypominają sopelki lodu.
Tego niestandardowego grzyba możemy zaobserwować w lasach liściastych, od lata do jesieni, głównie na buku, ale również na brzozie i topoli. Poza lasami spotykany jest bardzo rzadko. Preferuje siedliska wilgotne. Rośnie szczególnie na obumarłych, przewróconych lub złamanych pniach drzew – taki też okaz sfotografował pan Jerzy Wilanowski – Zastępca Nadleśniczego w Nadleśnictwie Szprotawa.
Soplówka jest grzybem jadalnym, podlega jednak częściowej ochronie. Ujęta jest na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych w Polsce, ze statusem „V" – czyli narażony – co oznacza, że jest gatunkiem rzadkim i może wyginąć. Z tego też powodu podczas jesiennego grzybobrania nie należy zbierać soplówki bukowej.