Asset Publisher Asset Publisher

Na jagody!

W zielonogórskich lasach dojrzewają jagody. Warto wybrać się na zbiory tych wspaniałych produktów natury. Lipiec to zdecydowanie ich miesiąc.

Niepozorne, nieduże krzewinki tworzą gdzieniegdzie rozległe łany. Delikatne gałązki porastają cienkie listki, drobno piłkowane, ciemnozielone z wierzchu i jaśniejsze na spodzie. Spomiędzy liści wyglądają owoce, osadzone na krótkich szypułkach. Soczysty i wonny miąższ borówki czarnej jest niezwykle cennym darem przyrody.

To, co dziś potrafimy nazwać i opisać wzorem chemicznym, nasi przodkowie znali od dawien dawna. W ludowej medycynie stosowano jagody np. jako antidotum na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Również dzikie zwierzęta lubują w czarnej borówce. Są stałym elementem diety np. sarny. Jagody w swym składzie mają m. in. witaminy, kwasy organiczne i cukry. Fitoncydy, również występujące w tych drobnych, fioletowych kulkach, wykazują działanie bakteriobójcze.

Simona Kossak, biolożka i miłośniczka przyrody, pisała ponadto, że ten, kto spędza lipcowy dzień na jagodowych zbiorach, łagodnieje, a sen po takim dniu jest mocny i krzepiący („O ziołach i zwierzętach").

Z jagód można wyczarować wiele prostych potraw. My przygotowaliśmy i przetestowaliśmy dwa przepisy – na jagodowe drożdżówki i ciasto, którymi chętnie się dzielimy.

 

Jagodzianki

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 50 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko (średnie)
  • 5 żółtek
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g masła
  • ok. 250 g jagód

Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały. Pokruszyć, wsypać do kubka, dodać 125 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.

Jajko z żółtkami ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubitą masę jajeczną oraz masło (wcześniej roztopione i ostudzone). Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyłożyć ciasto na stolnicę, uformować kulę i podzielić na małe części (ok. 15). Rozpłaszczyć  każdą małą część ciasta, nałożyć jagody (dużą łyżkę), zlepić brzegi ciasta oraz uformować kulkę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki układać, zachowując odstępy (ok. 5 sztuk na blachę o standardowych wymiarach). Odstawić do podrośnięcia na pół godziny. Piec w 180 st. C (góra-dół) przez ok. 16 minut (na złoty kolor) w środkowej części piekarnika.

Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem :)

Tak prezentują się jagodzianki:

... a najlepiej smakują w leśnym plenerze:

 

Proste i szybkie ucierane ciasto z jagodami (równie szybko znika)

Składniki:

  • kostka masła
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy/laska wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • jagody (mniej więcej dwie garści)

Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym/laską wanilii. Dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jagody najlepiej wmieszać delikatnie w masę i całość przelać na blachę. Piec ok. 40 minut w 180 st. C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Uwaga: Pamiętajmy o dokładnym umyciu jagód przed zjedzeniem! Mogą znajdować się na nich larwy tasiemców bąblowców, które roznoszą z odchodami lisy.

Tekst i zdjęcia: Urszula Kaczała

Average (0 Votes)