Asset Publisher
Przepis: piernik na listopadowe wieczory
Przepis na aromatyczne ciasto na miodach: akacjowym i gryczanym.
Nie nic bardziej rozgrzewającego na bure i chłodne listopadowe wieczory, niż piernik podany z gorącą herbatą... A zwłaszcza taki, którego bazą są miody: akacjowy i gryczany. Zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Składniki:
* 320 g mąki pszennej
* 200 g miodu akacjowego
* 120 g miodu gryczanego
* 120 g masła
* 2 łyżeczki cynamonu
* 2 łyżeczki suszonego, sproszkowanego imbiru
* 14 g sody oczyszczonej
* 140 ml mleka
* 120 g brązowego cukru
Sposób przyrządzenia:
Miód, masło, mleko i cukier umieścić w garnuszku i podgrzać, do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy naczynie z palnika i studzimy masę. Kolejno dodajemy: mąkę, sodę i przyprawy. Mieszamy całość rózgą kuchenną, co ważne, delikatnie, w jedną stronę - pamiętając, że zbyt długie mieszanie może spowodować zakalca. Ciasto przelewamy do większej keksówki (wymiary spodu ok. 30 cm x 10 cm), posmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 165 stopni C. Piernik studzimy w uchylonym piekarniku. Świetnie smakuje podany z konfiturą, np. morelową.
Życzymy smacznego!
A po więcej informacji o miodach i właściwościach tych drogocennych nektarów zapraszamy do internetowego wydania Gazety Lubuskiej - pani redaktor Aleksandra Bulaczek w swoim artykule zdradza sekrety tych słodkich dobrodziejstw: http://www.gazetalubuska.pl/